Borok csoportosítása
Készítési eljárás szerint
- aszúbor: részben aszúszőlőből készült bor
- barrique (vagy barrikolt bor): kiégetett tölgyfahordóban
- érlelt bor. cuvée (vagy vegyes bor): többfajta szőlőből készült bor.
- egyszerű fajbor: egyféle szőlőből, hagyományos eljárással készült bor.
- jégbor: fagyott szőlőből készült bor
- pezsgő: a bor második érése magában a palackban megy végbe
Szín szerint
A boroknál általában három színt különböztetünk meg, ezek a következők:
- Fehér: fehér szőlőből készül, a halványtól a sűrűnek tetsző aranyló-méz árnyalatig.
- Rosé („rozé”): a rózsaszín vagy rózsás különböző árnyalatai,vörös szőlőből készül, úgy, hogy a mustot nem hagyják olyan sokáig állni, a ledarált szőlőn, mint a vörösbor esetében.
- Vörös: a vöröstől a mélybordóig terjedő árnyalatok. Kékszőlőből készül, a must sokáig a ledarált, kipréselt szőlőszemeken marad.
Cukortartartalom szerint
A borokat a cukortartalom függvényében az alábbi kategóriákba sorolják a bortörvény szerint.
- Száraz: <4 g/l - A bor cukortartalma kevesebb mint 4 g/l vagy legfeljebb 2 g/l-rel haladja meg a borkősav g/l-ben kifejezett, titrálható savtartalmat, de legfeljebb 9 g/l lehet.
- Félszáraz: 4-12 g/l - A bor cukortatalma 4-12 g/l között van vagy legfeljebb 4 g/l-rel haladja meg a borkősav g/l-ben kifejezett titrálható savtartalom kétszeresét, de legfeljebb 18 g/l.
- Félédes: 12-45 g/l
- Édes: >45 g/l